Orange też spamuje
 Oceń wpis
   
Uważasz, że Orange nie powinno przysyłać żadnego niezamówionego spamu? Wyślij esemesa o treści B00120 na numer 71222. Szczegóły tutaj.Jeśli ktoś myśli, że ordynarny spam jest tylko robotą śmiesznych sklepików, których pracownicy uważają, że rzekome prowadzenie z kimś korespondencji upoważnia do wysyłania niezamówionych ofert handlowych - błądzi. Taką samą łobuzerką, acz na większą skalę, prowadzi m.in. PTK Centertel sp. z o.o., operator sieci Orange.

Oto fragment listela z adresu sklep-maupa-orange.pl, w którym zachęcano mnie do kupienia modemu 3G.  który dostałem pod koniec września 2007 r.

Zaciekawiło mnie, że zgodnie z informacją "adres email pochodził z bazy Orange". Ponieważ nigdy nie wyrażałem mojemu operatorowi zgody na przysyłanie jakichkolwiek ofert - ba, od jakiegoś czasu próbuję ich przekonać, że skoro już kiedyś poprosiłem o nieprzysyłanie reklamowych esemesów, to trzeba się tego oświadczenia trzymać - poprosiłem o wyjaśnienie przyczyny, dla której mój adres pocztowy wpadł do jakiejś bazy, a informacja została do mnie przysłana.

Minęło kilka miesięcy, odpowiedzi nie dostałem. Przypomniałem sobie o sprawie, bo mi operatorek podpadł przy innej okazji - więc jakiś tydzień poprosiłem o udzielenie odpowiedzi.
I właśnie dziś dostałem kolejnego wesołego mejla, zobaczcie zresztą sami:


Zachodzę w głowię dlaczego zdaniem Orange sprawę spamu przysłanego przez Orange mam wyjaśniać z portalem, na którym mam założone konto mailowe?
(Pominę już fakt, że spamik akurat idzie na konto na Gmailu, który może wszystko z tą naszą pocztą robi, ale na pewno jej nie spamuje.)
Komentarze (5)
Śmierdzący spam
 Oceń wpis
   
A ja już, naiwny, myślałem, że przynajmniej w branży wiedzą, że spam jest śmierdzący i nie należy spamować.

Poprosił mnie niedawno kolega o przyjrzenie się sprawie spamu (tzw. "niezamówiona oferta handlowa"), jaką otrzymał od warszawskiej firmy April. W stopce spamerzy, którzy słyszeli, że artykuł cośtamcośtam ustawy wstawili następującą klauzulę: "Drodzy Panstwo. Wasz adres pochodzi z NASZEJ bazy adresowej (...) Aby zrezygnować z subskrypcji tej listy, odwiedź stronę (...)"
Z ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną:

Art. 10. 1. Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej.
2. Informację handlową uważa się za zamówioną, jeżeli odbiorca wyraził zgodę na otrzymywanie takiej informacji, w szczególności udostępnił w tym celu identyfikujący go adres elektroniczny.
3. Działanie, o którym mowa w ust. 1, stanowi czyn nieuczciwej konkurencji w rozumieniu przepisów ustawy, o której mowa w art. 9 ust. 3 pkt 1.

Art. 24. 1. Kto przesyła za pomocą środków komunikacji elektronicznej niezamówione informacje handlowe, podlega karze grzywny.
2. Ściganie wykroczenia, o którym mowa w ust. 1, następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Na pytanie z jakiej gruchy, co to za baza i skąd wziął się tam adres do spamowania, spamerzy odpisali "Nie posiadamy Panskich Danych Osobowych. W naszej bazie adresow mailowych znalazl sie Panski adres mailowy. Do bazy automatycznie dopisywane sa adresy mailowe osob i firm z ktorymi korespondowalismy (lub ktore korespondowaly z nami) od czasu kiedy poslugujemy sie poczta elektroniczna, czyli od ok. 10 lat", a następnie - czasem trzeba troszkę pomęczyć spamerów - wystosowali poważny list, który cytuję w całości:

Szanowny Panie,
Wyjasnilem Panu zrodlo pochodzenia adresu.
Wyslanie oferty wraz z informacja posiadania Panskiego adresu bylo poprzedzoane mailem wyslanym w dniu 2501.2008 o tresci:

Drodzy Panstwo!
Wasz adres mailowy pochodzi z naszych zasobow gromadzonych na przestrzeni ostatnich kilku lat.
Jedyna mozliwoscia weryfikacji tej bazy jest wyslanie maila z prosba do Panstwa o postapienie zgodnie z zaleceniami widocznymi na koncu maila.
Jestesmy firma komputerowa ukierunkowana na sprzedaz sprzetu i akcesoriow glownie mobilnych. Chcielibysmy RAZ/miesiac informowac Panstwa droga mailowa o nowosciach w naszej ofercie. Objetosc korespondencji nie przekroczy strony A4.

Zapraszamy!
Zaloga APRIL Business Computer
(22)612-59-40 www.april.pl

Z powyższego można wywnioskować co następuje:
- jeśli piszesz mejle do April to możesz wpaść na oficjalną listę spamera adresów do spamowania,
- April nie posiada zgody osoby, która otrzymuje od niej spam na przesyłanie oferty handlowej,
- jeśli nie chcesz być spamowany, musisz postąpić zgodnie z instrukcjami spamera (coś tam kliknąć), bo tylko w ten sposób spamer może cię zidentyfikować (aka potwierdzić, że adres faktycznie funkcjonuje); nawiasem mówiąc całkiem wesoły szantażyk,
- a kompletnie rozbiło mnie to "zapraszamy" ;-)

Na tym etapie znajomy poprosił mnie o poinformowanie spamera o konsekwencjach prawnych oraz wyjaśnienie sprawy. W odpowiedzi dostałem bardzo uprzejmy list o treści:

Drogi Panie,
Sposob i przyczyna znalezienia sie wiadomego adresu byly opisane z detalami
w poprzednich mailach,
Nie mam nie wiecej do dodania.
PZDR
K. Jeziorski/APRIL


Nie będę tego komentował, każdy z Szanownych Czytelników może sobie sam wyrobić opinię. Warto jednak przejrzeć stronkę sklepu April np. pod kątem realizacji art. 5 ust. 3 i art. 8 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną oraz art. 21 ustawy o swobodzie gospodarczej.

Żenuła.
Komentarze (11)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
O mnie
Olgierd Rudak
Olgierd Rudak, redaktor naczelny i wydawca czasopisma internetowego "Lege Artis". Prawnik, miłośnik ożywionej przyrody, gór, fotografii i psów; posiadacz "prawie" owczarka belgijskiego malinois o imieniu Boss. Z przekonania libertarianin, z wyboru stary kawaler ;-)
Najnowsze komentarze
2012-05-18 07:28
polokolo:
Stowarzyszenie Lexus i jego prokonsumenckie pozwy
Hmmm.... a ciekawe czy strony prywatne też "podpadają" pod klauzule niedozwolone? Czy je też[...]
2012-05-16 16:07
Polak który ciężką :
Stowarzyszenie Lexus i jego prokonsumenckie pozwy
Ty kurwo!!!!!! Jak ktoś próbuje uczciwie zarabiać na chleb ale nie zna milionów przepisów to[...]
2012-05-15 17:07
fat:
Alior Bank: fałszowanie regulaminów, kłamstwa i bałagan
A dzisiaj nie można wypłacić pieniążków bo 'mają awarię systemu' ... nikt nie wie kiedy[...]
2012-05-15 11:38
jamto:
O ptasim mleczku i Ptasim Mleczku® raz jeszcze
Raz jeszcze o Wedlu. Zapraszam do poczytania jak to Wedel klientów w @$#@# robi :)[...]
2012-05-07 16:29
rozek12:
O obowiązkowych przeglądach technicznych rowerów
I kamizelkę kuloodporną w razie zapuszczania się w tereny zalesione- zawsze może znaleźć się[...]
2012-05-07 15:56
handel emisjami:
O obowiązkowych przeglądach technicznych rowerów
No ale obowiązek jazdy na rowerze w kasku mogliby wprowadzić, czemu nie? I w ochraniaczach na[...]
2012-05-04 23:29
2222:
O Pro Bono i jego pełnomocnictwach, wezwaniach, ugodach...
moze zabrac
2012-05-03 10:53
robal_pl:
O obowiązkowych przeglądach technicznych rowerów
Akurat swiatla to na prawde powinien miec wlaczone jesli jedzie po drodze. I generalnie[...]
2012-04-30 17:57
rocket00:
Jeszcze o wezwaniach wysyłanych przez Hapro Media
Pani Rakieta? :)
2012-04-30 15:29
zjadacz_mleczka:
Świat wg ACTA (ptasie mleczko tango down)
rotfl dokladnie, pozwac - z banku mozna wydrzec miliony!!! A ja tam chromole wedla w p...e[...]
2012-04-30 14:35
rozek12:
O obowiązkowych przeglądach technicznych rowerów
Dajże jakiegoś wpisa Olgierd bo ja (a domniemam że mógłbym użyć "my") czekam wyposzczony.
2012-04-27 14:41
QM music:
Jeszcze o wezwaniach wysyłanych przez Hapro Media
problematic nie jest podstawiony, faktycznie Spółka QM music prowadzi wiele spraw zarówno[...]
2012-04-25 12:38
m852:
Jak pozwać Polbank i nie dać się zwariować ;-)
Mam do Pana pytanie. Zawarłam umowę ubezpieczenia komunikacyjnego z Axa Direct odddział w[...]
2012-04-24 21:13
Alabama:
Świat wg ACTA (ptasie mleczko tango down)
i jak sie to skonczylo?
2012-04-20 18:13
złość:
Zagraj to jeszcze raz na KOBIZE, Sam
dobrze, że tutaj można znaleźć wyjaśnienia Kobize, na oficjalnej stronie już ich nie ma! Jak[...]
2012-04-17 21:10
69motor@gmail.com:
Stowarzyszenie Lexus i jego prokonsumenckie pozwy
Witam wszystkich Dzisiaj moja małżonka dostałą pismo z w/w "Stowarzyszenia". Podana jest[...]
2012-04-16 14:08
rtyrty:
Stowarzyszenie Lexus i jego prokonsumenckie pozwy
to lipa
2012-04-13 09:49
sodoma:
Internet z siedzibą w Warszawie
A do mnie dzwoniła Pani z TPSA i mówiła, że chce ze mną porozmawiać jako z właścicielem internetu :D
2012-04-12 22:02
bartoszcze.of.gazeta:
Internet z siedzibą w Warszawie
Widocznie to w Warszawie ten internet wydrukowali.
2012-04-11 17:02
huxxx:
Jeszcze o wezwaniach wysyłanych przez Hapro Media
myślę, że "problematic" jest podstawiony do pisania takich bzdur!!!!
2012-04-10 20:14
Zołtar :
O Pro Bono i jego pełnomocnictwach, wezwaniach, ugodach...
Pan Puczydłowski nie jest radcą prawnym czy adwokatem nie ma nawet wykształcenia prawniczego,[...]
2012-04-10 15:23
Mathev:
Ostatni dzień na zadbanie o własną prywatność w Google
U była włączona a nie bratam się z google. Samoistnie zadziałała. w każdym razie blog ma nowego[...]
2012-04-10 14:16
Morg_:
O obowiązkowych przeglądach technicznych rowerów
@adam....z Może jakiś rowerzysta przejechał panu posłowi po palcach? ;-)
2012-04-09 20:28
problematic:
Jeszcze o wezwaniach wysyłanych przez Hapro Media
Mój dziadek, który płaci za internet w domostwie gdyż na niego był tel w TP dostał wezwanie na[...]
2012-04-07 01:29
adam....z:
O obowiązkowych przeglądach technicznych rowerów
Ale dlaczego tylko rowery? Przecież użytkownicy innych środków poruszania się też sprawiają[...]